ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Świąteczny makowiec 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie można sobie wyobrazić żadnych Świąt bez makowca

Świąteczny makowiec 2

Składniki:

Świąteczny makowiec 2

 

  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • cukier waniliowy
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kg masy makowej z bakaliami
  • lukier

Sposób przygotowania:

Świąteczny makowiec 2
Drożdże oraz cukier rozpuść w ciepłym mleku i odstaw na 15 minut,po czym dodaj resztę składników.Wyrób gładkie ciasto,dodając pod koniec przestudzone masło.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gotowe ciasto podziel na 2 części i obie rozwałkuj na prostokątny placek.Na każdym rozsmaruj masę makową zostawiając oko 3 cm na brzegach i zwiń.Sklej ze sobą brzegi ciasta,by masa nie wypłynęła.Gotowe rolady zawiń dość ciasno w pergamin posmarowany olejem.Piecz około 50 minut w temperaturze 180`C.Po wystudzeniu makowce polej lukrem.