monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Świąteczny piegusek z niespodzianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i proste ciasto w kilku smakach.Ładnie wygląda i obłędnie smakuje a niespodzianka w postaci delicji zachwyci każdego, zapraszam:)

Świąteczny piegusek z niespodzianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny piegusek z niespodzianką

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki maku suchego
  • 2 łyżki amaretto
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa I:
  • 4 małe jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżka dżemiksu
  • Masa II:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • Sok z 1 mandarynki
  • Nasączenie:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek wody
  • Dodatkowo:
  • 1,5 opakowania delicji
  • 50 g czekolady mlecznej

 

  • Tortownica 17 cm

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny piegusek z niespodzianką
Ciasto: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz mak. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Dodać amaretto. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki. Masa I: Jabłka umyć i obrać, wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać cukier. Postawić na ogień i smażyć aż jabłka zmniejszą swoją objętość o 1/3. Dodać amaretto i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać dżemiks, wymieszać. Znów postawić na ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masa II: Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem i sokiem z mandarynki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć go mieszanką wody i soku z cytryny. Ułożyć delicje i zalać musem jabłkowym. Położyć drugi płat ciasta i znów nasączyć. Ułożyć resztę delicji i zalać masą jogurtową. Wyrównać i wstawić do lodówki na 3-4 godz. Na koniec roztopić czekoladę i udekorować nią ciasto robiąc esy-floresy. Zostawić do stężenia. Smacznego! 
Świąteczny piegusek z niespodzianką
do ubitych białek dodać zóltka i amaretto
Świąteczny piegusek z niespodzianką
do masy jajecznej dodać suche składniki
Świąteczny piegusek z niespodzianką
na biszkopt wyłozyć delicje i wylac jabłka
Świąteczny piegusek z niespodzianką
do jogurtu dodać cukier i sok z mandarynki