Sposób przygotowania:
Świąteczny piegusek z niespodzianką
Ciasto: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz mak. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Dodać amaretto. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki. Masa I: Jabłka umyć i obrać, wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać cukier. Postawić na ogień i smażyć aż jabłka zmniejszą swoją objętość o 1/3. Dodać amaretto i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać dżemiks, wymieszać. Znów postawić na ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masa II: Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem i sokiem z mandarynki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć go mieszanką wody i soku z cytryny. Ułożyć delicje i zalać musem jabłkowym. Położyć drugi płat ciasta i znów nasączyć. Ułożyć resztę delicji i zalać masą jogurtową. Wyrównać i wstawić do lodówki na 3-4 godz. Na koniec roztopić czekoladę i udekorować nią ciasto robiąc esy-floresy. Zostawić do stężenia. Smacznego!
marietta