Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Świąteczny piernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten piernik jest po prostu genialny. Zrobiony jest z prostych produktów, a do tego jest obłędnie smaczny. Wygląda bardzo oryginalnie i ciekawie, na pewno zaskoczysz swoich gości, przygotujesz go w kilka minut a zapach z pieczenia będzie unosił się .

Świąteczny piernik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczny piernik

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny piernik

I

Świąteczny Piernik
Przygotowanie składników sypkich, mąkę mieszamy z kakałem oraz sodą.

1.Mąkę wsypuję do miski, dodaję sodę oraz kakao i dokładnie mieszam.

II

Świąteczny Piernik
Przygotowanie margaryny, rozpuszczamy, studzimy. Przygotowanie śliwek, moczymy. Ubijanie jajek mikserem.

2. Margarynę rozpuszczam i studzę. Śliwki suszone zalewam gorącą wodą i odstawiam na bok.
3. Białka oddzielam od żółtek, ubijam mikserem razem cukrem, dodaję żółtka i przyprawę do piernika, chwilę miksuję.

III

Świąteczny Piernik
Dodawanie pozostałych składników.

4.Następnie cały czas miksując dodaję stopniowo na przemian pozostałe składniki, mąkę, margarynę, mleko i ponownie mąkę, margarynę, mleko, aż do wyczerpania składników.

IV

Świąteczny Piernik
łączenie masy ze śliwkami.

5.Na koniec ciasto łączę z powidłami mieszając delikatnie łyżką i wylewam do formy.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.

V

Świąteczny Piernik
Układanie namoczyć śliwek na wierzch ciasta.

Po upieczeniu, układam na wierzch ciasta pokrojone drobno, wcześniej namoczone śliwki suszone.

VI

Świąteczny Piernik
Przygotowanie polewy.

8. Czekolady dzielę na mniejsze kawałki, przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i pięć minut gotuję do chwili zagotowania.
9. Polewę z czekolady wylewam na śliwki suszone.

VII

Świąteczny Piernik

10. Ciasto chłodzę w lodówce około godziny.
11. Gotowe, smacznego.