reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Swiąteczny piernik bez miodu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten przepis robię już któryś rok z rzędu, po kilku moich zmianach mogę go polecić z czystym sumieniem :)

Swiąteczny piernik bez miodu

Składniki:

Swiąteczny piernik bez miodu

 

  • pół kostki palmy

 

  • niecała szklanka cukru ( centymetr poniżej krawędzi )

 

 

 

 

  • płaska łyżeczka sody

 

  • 3 łyżeczki ciemnego kakao

 

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

 

  • płaska łyżeczka mielonego imbiru

 

  • Polewa:

 

  • 1/2 palmy

 

  • 1 niepełna szklanka cukru

 

 

  • 2 kopiate łyżki kakao

 

  • Dodatkowo:

 

  • Powidła lub dżem do przełożenia

Sposób przygotowania:

Swiąteczny piernik bez miodu
Ciasto. Margarynę , cukier, mleko i kakao wkładamy do rondla i stale mieszając ogrzewamy, aż do połączenia się składników. Masę studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ubijamy robotem. Wylewamy ciasto do formy keksowej nasmarowanej tłuszczem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Ciasto pieczemy tak długo, aż będzie odchodzić od brzegów formy, a patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto studzimy i po wyjęciu przekrawamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Na górę wylewamy polewę. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy resztę składników i gotujemy do ich połączenia i zgęstnienia polewy. Lekko studzimy i stopniowo wylewamy na górę ( u mnie węższa strona) i na boki piernika.