irasek111

irasek111

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Świąteczny półmisek z pstrągami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny półmisek z pstrągami Czas przygotowania: 3 godziny Czas chłodzenia: 2 godziny Ilość porcji: 4

Świąteczny półmisek z pstrągami

Składniki:

Świąteczny półmisek z pstrągami

 

  • 8 wędzonych filetów z pstraga b/s
  • 1/4 l galaretki z białego wina
  • 1/4 l śmietany
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżka startego chrzanu (ze słoika)
  • 1 słoik (ok 200 g) szparagów
  • 4 cienkie plasterki wędzonego łososia
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 mały słoiczek czarnego kawioru (niekoniecznie)
  • 2 cytryny
  • 1 świeży ogórek
  • kilka liści sałaty
  • 100 g masła
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Świąteczny półmisek z pstrągami
Filety ułożyć na odpowiednio dużym półmisku,polać galareta z białego wina i pozostawić do zastygnięcia.Ubić na sztywno śmietanę z solą,dodać utarty chrzan.Śmietane z chrzanem włożyć do porcelanowej miseczki,schłodzić w lodówce.Szparagi osączyć,połączyć w pęczki i każdy pęczek owinąć plastrem łososia.Gdy galareta stężeje,ugarnirować każdy filet pstrąga plasterkiem jajka z kawiorem (może być też majonez),plasterkami cytryny i ogórka,obok ułożyć roladki z łososia.Przy pomocy foremki do masła skręcić maślane wiórki i ułożyć na liściach sałaty.Upiec tosty,przekroić je ukośnie i ułożyć na półmisku,Schłodzoną śmietanę z chrzanem ustawić również na półmisku.Udekorować koperkiem.