Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik z masą makowąWykonanie ciasta:
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę i dać do lodówki na około pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie nakłuć je widelcem i posypać bułką tartą.
Masa serowa:
Masło lub margarynę utrzeć w misce na puszystą masę, wsypać oba cukry i dokładnie utrzeć, następnie dodać po jednym żółtku i znów dokładnie utrzeć.
Do masy dodać ser, wsypać budynie w proszku i dokładnie utrzeć. Na koniec białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Do pieczenia:
Tak wykonaną masę serową wyłożyć równomiernie na ciasto, następnie porcjami nałożyć masę makową z bakaliami.
Pieczenie:
Następnie sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wystudzić. Sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy dobrze się kroi.
Podanie i rady:
Gotowy zimny sernik pokroić. Podać i smacznego życzę.
Rady:
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Waga maku 850 g.
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
robaczek
Babeczka35
Bardzo polecam :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)