Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Świąteczny sernik z masą makową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z makiem to wspaniałe połączenie. Sernik wyszedł mi niezwykle aksamitny. Masa makowa pełna bakalii. Polecam takie ciasto na świąteczny stół. Obowiązkowo.

Świąteczny sernik z masą makową

Składniki:

Świąteczny sernik z masą makową

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik z masą makową

Wykonanie ciasta:

Świąteczny sernik z masą makową
Z podanych składników wykonujemy ciasto na spód sernika.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę i dać do lodówki na około pół godziny.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie nakłuć je widelcem i posypać bułką tartą.

Masa serowa:

Świąteczny sernik z masą makową
Następnie z podanych skladników wykonujemy masę serową.

Masło lub margarynę utrzeć w misce na puszystą masę, wsypać oba cukry i dokładnie utrzeć, następnie dodać po jednym żółtku i znów dokładnie utrzeć.

Do masy dodać ser, wsypać budynie w proszku i dokładnie utrzeć. Na koniec białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

Do pieczenia:

Świąteczny sernik z masą makową
Masę serową i masę makową wyłożyć na ciasto.

Tak wykonaną masę serową wyłożyć równomiernie na ciasto, następnie porcjami nałożyć masę makową z bakaliami.

Pieczenie:

Świąteczny sernik z masą makową
nastepnie sernik pieczemy do zrumienienia.

Następnie sernik piec w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wystudzić. Sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy dobrze się kroi.

Podanie i rady:

Świąteczny sernik z masą makową
sernik kroimy i podajemy. smacznego zyczę.

Gotowy zimny sernik pokroić. Podać i smacznego życzę.

Rady:
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Waga maku 850 g.
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.