eluchap

eluchap

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Świąteczny wieniec frankfurcki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wspaniały Wielkanocny wieniec

Świąteczny wieniec frankfurcki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczny wieniec frankfurcki

 

 

  • Krem:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 paczki budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru

 

  • 100g płatków migdałowych
  • 200g dżemu np. malinowego ,truskawkowego ,wiśniowego

Sposób przygotowania:

Świąteczny wieniec frankfurcki
Ciasto: Miękka margarynę utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę. Dodać skórkę cytrynową. Dodawać kolejno jajka. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać ją łyżkami do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przelać do specjalnej formy o średnicy 24-26 cm. Uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką . Piec w temp. 175 stopni. Czas pieczenia około 45 minut.Ciasto odstawić na 15 minut . Bardzo ostrożnie wyjąć z blachy i pozwolić mu ostygnąć do końca. Krem: Budyń, cukier wymieszać w 200ml mleka. Zagotować resztę mleka, dodać wymieszany budyń z cukrem. Ugotować budyń, przykryć folią kuchenną i ostudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z budyniem na puszysty krem. Płatki migdałowe uprażyć na złotobrązowy kolor Ciasto przeciąć w poprzek na 3 części. Dolną warstwę posmarować dżemem i na nałożyć na nią ¼ przygotowanego kremu Przykryć ją drugą warstwą ciasta i posmarować ¼ kremu. Przykryć trzecią częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Obsypać wieniec migdałami i na dwie godziny wstawić do lodówki. Ozdobić cukrem pudrem.
Świąteczny wieniec frankfurcki
Etap 1
Świąteczny wieniec frankfurcki
Etap 2