Sposób przygotowania:
Świąteczny wieniec frankfurcki
Ciasto: Miękka margarynę utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę. Dodać skórkę cytrynową. Dodawać kolejno jajka. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać ją łyżkami do masy na przemian z mlekiem. Ciasto przelać do specjalnej formy o średnicy 24-26 cm. Uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką . Piec w temp. 175 stopni. Czas pieczenia około 45 minut.Ciasto odstawić na 15 minut . Bardzo ostrożnie wyjąć z blachy i pozwolić mu ostygnąć do końca. Krem: Budyń, cukier wymieszać w 200ml mleka. Zagotować resztę mleka, dodać wymieszany budyń z cukrem. Ugotować budyń, przykryć folią kuchenną i ostudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z budyniem na puszysty krem. Płatki migdałowe uprażyć na złotobrązowy kolor Ciasto przeciąć w poprzek na 3 części. Dolną warstwę posmarować dżemem i na nałożyć na nią ¼ przygotowanego kremu Przykryć ją drugą warstwą ciasta i posmarować ¼ kremu. Przykryć trzecią częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Obsypać wieniec migdałami i na dwie godziny wstawić do lodówki. Ozdobić cukrem pudrem.
Sarenka
eluchap
Dziękuję