Sposób przygotowania:
świąteczny żurek na wędzonce
Kiełbasę zawsze kilkakrotnie nakłuwam widelcem, żeby nie popękała w trakcie gotowania. Kiełbasę i wędzonkę wkładamy przefiltrowanej do wody, gotujemy razem na wolnym ogniu około 45 minut (zupa ma tylko "pyrkać" zupełnie tak jak przy gotowaniu rosołu) Wlewamy zakwas z butelki, lub jeśli macie, ten przygotowany przez Was w domu. Najlepiej zrobić to przez sitko, wtedy w żurku nic zbędnego na pewno nie będzie pływało. Śmietanę wlewamy do miseczki, solimy, hartujemy (dolewamy trochę gorącej zupy) i dokładnie mieszamy, teraz mamy pewność że śmietana się nie zważy w zupie). Kiedy żurek się zagotuje przez siteczko dodajemy zahartowaną śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut. podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem