goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Świderki z sosem śmietanowo-serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tarty parmezan zastąpić można innym serem żółtym. Ważne jest jednak żeby jego smak był dość wyrazisty.

Świderki z sosem śmietanowo-serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świderki z sosem śmietanowo-serowym

 

  • makaron świderki 40 dag

 

  • sos:
  • filet z indyka 40 dag
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa 4 łyżki
  • śmietana 1 szklanka
  • ser żółty 25 dag
  • sól
  • pieprz
  • tymianek 1 łyżeczka

 

  • do posypania
  • parmezan starty

Sposób przygotowania:

Świderki z sosem śmietanowo-serowym
Na oliwie podduszamy cebulę. Filety z kurczaka kroimy na niewielką kostkę i dodajemy do cebuli - delikatnie obsmażamy. Dodajemy przyprawy, śmietanę, a pod koniec starty na tarce ser żółty. Makaron (może być także np. kokardki, kolanka...) gotujemy al dente i łączymy z sosem. Całość mieszamy. Danie podajemy posypane startym parmezanem.
Świderki z sosem śmietanowo-serowym
Na oliwie podduszamy posiekaną drobno cebulę.
Świderki z sosem śmietanowo-serowym
Filety z kurczaka kroimy na niewielką kostkę i dodajemy do cebuli
Świderki z sosem śmietanowo-serowym
Dodajemy przyprawy, śmietanę, a pod koniec starty na tarce ser żółty
Świderki z sosem śmietanowo-serowym
Makaron gotujemy al dente i łączymy z sosem.