Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso z kaszą w liściach kapusty jest to proste danie lecz wymaga trochę czasu.

Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty

 

  • 1/4 szklanki kaszy perłowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 30 dag mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 mała marchew
  • 3 liście kapusty
  • 15 dag pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek usiekany
  • sos sojowy do smaku
  • 1 liść laurowy
  • sos pomidorowy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Umyte mięso osuszyć, pokroić na 3 porcje, zbić tłuczkiem przez folię, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Wypłukaną kaszę i startą marchew ugotować na pół miękko w wodzie z połową kostki rosołowej. Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki. Połączyć z kaszą, dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić. Liście kapusty sparzyć wrzącą wodą, usunąć grube nerwy. Na płaty mięsa ułożyć zimny farsz z kaszy, zawinąć w mięso i w liście kapusty. Ułożyć ciasno w rondlu, wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe pół kostki rosołowej, liść laurowy, odrobinę sosu sojowego, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Sos pomidorowy: Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać koncentrat i chwilę podsmażyć. Pół szklanki wody wymieszać z mąką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Ugotowaną kaszę wymieszać z pieczarkami i cebulą
Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Porcje zimnego farszu z kaszy ułożyć na mięso
Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Kaszę zawinąć w cienko rozbity płat mięsa
Mięso wieprzowe z kaszą w liściach kapusty
Następnie ciasno zawinąć w liście kapusty