Sposób przygotowania:
Świeży śledź pieczony na pomidorach
Ryby starannie wypłukać, odsączyć, rozciąć wzdłuż brzucha i rozłożyć. Ostrożnie, aby nie przerwać skóry na grzbiecie, usunąć kręgosłup i grube ości. Ryby ułożyć grzbietem do góry i mocno przyciskając dłonią, uformować płaski filet, z obu stron lekko posolić, oprószyć przyprawą do ryb. Pomidory pokroić w plastry. Czosnek obrać, zmiażdżyć, zmiksować z olejem, sokiem z cytryny i otartą skórką, do powstania gładkiego sosu. Plastry pomidorów ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania, na pomidorach ułożyć filety skórą do góry, posmarować sosem, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200stc, zapiekać 15-20 minut, zależnie od wielkości ryb. Podawać na gorąco, przed podaniem posypać natką pietruszki.