Sposób przygotowania:
Swojska kiełbaska - wędzona
Należy przygotować niezbędne składniki na swojską kiełbasę. Następnie mięso wieprzowe należy dokładnie oczyścić ze ścięgien i nadmiarutłuszczu. Następnie mięso przepuścić przez maszynkę na średnich otworach. Do zmielonego mięsa należy dodać peklo-sól i wymieszać masę mięsną tak aby odchodziła od rąk. Następnie do mięsa dosypuję pieprz , majeranek, ziele angielskie i wyciśnięty przez praskę czosnek i ponownie wyrabiam masę mięsną. Gdy masa zrobi się kleista należy farsz mięsny nakładać w jelita używając maszynki do mięsa. Długość kiełbasek powinna wynosić około 15-20 cm. Gotowe kiełbaski zawiesić wędzić ciepłym dymem przez 4 -5 godzin. Gotowe kiełbaski, podawać w pętkach lub krojąc w plasterki na półmiski wraz z innymi wędlinami.
darmiona