agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Swojska kiełbaska - wędzona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna, swojska kiełbaska, wędzona we własnej wędzarni

Swojska kiełbaska - wędzona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Swojska kiełbaska - wędzona

 

Sposób przygotowania:

Swojska kiełbaska - wędzona
Należy przygotować niezbędne składniki na swojską kiełbasę. Następnie mięso wieprzowe należy dokładnie oczyścić ze ścięgien i nadmiarutłuszczu. Następnie mięso przepuścić przez maszynkę na średnich otworach. Do zmielonego mięsa należy dodać peklo-sól i wymieszać masę mięsną tak aby odchodziła od rąk. Następnie do mięsa dosypuję pieprz , majeranek, ziele angielskie i wyciśnięty przez praskę czosnek i ponownie wyrabiam masę mięsną. Gdy masa zrobi się kleista należy farsz mięsny nakładać w jelita używając maszynki do mięsa. Długość kiełbasek powinna wynosić około 15-20 cm. Gotowe kiełbaski zawiesić wędzić ciepłym dymem przez 4 -5 godzin. Gotowe kiełbaski, podawać w pętkach lub krojąc w plasterki na półmiski wraz z innymi wędlinami.
Swojska kiełbaska - wędzona
moje domowe kiełbaski wędzone w domowej wędzarni