Sposób przygotowania:
Swojskie ciasta drożdżowe
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Sparzyć wrzącą wodą jaja. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem na jednolitą masę, po czym dodać dodać 2 łyżki mąki, wymieszać całość, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy ciasto podwoi swoją objętość połączyć je z żółtkami utartymi z cukrem, następnie dodać mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, do momentu aż będzie miało gładką i delikatną konsystencję, na sam koniec dodać roztopione i ostudzone masło i ponownie całość wyrobić. Przykryć ponownie ciasto lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotować nadzienie z sera, w tym celu należy twaróg zmielić i utrzeć do z cukrem i żółtkami. Margarynę rozetrzeć na gładko i dodawać do niej twaróg, cukier waniliowy i żółtka oraz skórkę pomarańczową. Ubić ze szczyptą soli na sztywno pianę z białek i dodać ją do pozostałych składników. Utrzeć całość na jednolitą masę. Formy do pieczenia natłuścić małem. Wyłożyć ciasto, następnie masę serową. Na wierzch wyłożyć kruszonkę, w tym celu należy do mąki- dodać masło-0,5 kostki, cukier- 0,5 szkl. Wszystko zagnieść i zrobić kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec 40-50 minut w temperaturze 200-220 stopniC.