grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne pesto z pomidorami, bazylią, orzeszkami piniowymi i ricottą, pochodzące ze słonecznej Sycylii jest idealnym przepis na szybki i prosty w przygotowaniu obiad.

Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią i ricottą

Składniki:

Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią i ricottą

 

  • 500 g pomidorów
  • 200 g ricotty
  • 100 g parmezanu
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 10 listków bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa extravergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią i ricottą

Przygotowanie pesto

Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią i ricottą

Przygotowanie pesto rozpoczynamy od pokrojenia pomidorów na ćwiartki. Nożem wykrawamy środek pomidora, usuwajmy pestki i sok.

Do blendera wrzucamy oczyszczone pomidory, listki bazylii, ricottę, starty parmezan, orzeszki piniowe oraz obrane 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, stopniowo dodając ok. 50-70 ml oliwy extravergine.

Pesto doprawiamy solą i pieprzem.

Podawanie pesto

Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią i ricottą
Makaron dekorujemy orzeszkami piniowymi i listkami bazylii.

Pesto podajemy z makaronem. Przed podaniem, mieszamy z 1-2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.

Ugotowany al dente makaron mieszamy z pesto, posypujemy startym parmezanem.

Tagi:

pesto dodatek sos