gottrina

gottrina

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Sypany jabłecznik wg gottrina

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ci którzy nie wierzą ze z takich składników na sypko można upiec wspaniałe ciasto to jest właśnie taki przepis do wypróbowania.

Sypany jabłecznik wg gottrina

Składniki:

Sypany jabłecznik wg gottrina

 

  • 2 szkl mąki,
  • 2 szkl cukru,
  • 2 szkl kaszy manny,
  • 250 g margaryny,
  • 2 kg jabłek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Sypany jabłecznik wg gottrina
Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia wymieszać. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z cukrem cynamonowym. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wsypujemy 2 szklanki przygotowanej mieszanki ciasta. Na to połowe jabłek i przysypujemy 2 szklankami mieszanki i na to znowu reszte jabłek i resztę mieszanki. Na to zetrzeć na tarce z grubymi oczkami margarynę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.