bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Syta zapiekanka z ravioli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

bardzo smaczna, mozna nią nakaramic druzyne piłkarska bo jest tak syta i wychodzi każdemu :)

Syta zapiekanka z ravioli

Składniki:

Syta zapiekanka z ravioli

 

  • paczka suchego ravioli z serem najlepiej tym plesniowym
  • ok 4-5 cebul
  • 4-5 zabków czosnku
  • 500gr pieczarek ale moze byc wiecej
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 2 duze kubki śmietany 18% (czasami 2 i pół)
  • oliwa
  • sera gouda sam lub z np. gorgonzola lub parmezanem jesli wasz portfel na to pozwala
  • duze naczynie do zapiekania

Sposób przygotowania:

Syta zapiekanka z ravioli
Dzisiaj niestety w zapiekance nie jest uzyte ravioli bo nie dostałam go nigdzie w okolicy za to w Lidlu było tortelini z serami wiec tez moze byc ostatecznie. Ravioli gotujemy al dente odcedzamy przelewamy woda. Cebule w kostke smażymy na patelni do miekkosci, osobno kroimy w talarki pieczarki i na oliwie tez smazymy az odparuje sok. Doprawic sola i pieprzem. Naczynie wysmarowac tłuszczem wsypac cebule i pieczarki, wymieszac wcisnac czosnek wymieszac. Doprawic. Wlac smietane, wymieszac. ma byc gesty sos. dodac ravioli, wymieszac dokładnie. Wsypac duzo! oregano. Smak ma byc smietanowo-czosnkowo-oreganowy. Do srodka scieram troche sera i mieszam wszystko. Doprawiam do smaku. Na gore starta gruba warstwa sera. Przykrywam i daje do piekarnika na 180C na jakies 15 minut potem odkrywam i dopiekam az ser sie zrumieni. Gotowe!
Zapiekanką ostatnio nakarmiłam 15 znajomych tyle tylko ze to naczynei wtedy było pełne:)
Szkoda tylko ze te zdjecia nie sa takie okazałe trudno ja ładnie przedstawic, ale na szczęście smakuje lepiej niz wyglada

Tagi:

syta sery ser