madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Drożdżowe ciasteczka z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe ciasteczka z nadzieniem serowo budyniowym. Przepis odtworzony dla synka ktory uwielbia właśnie takie ciasteczka z cukierni. Moje są prawie takie same.

Drożdżowe ciasteczka z serem

Składniki:

Drożdżowe ciasteczka z serem

Ciasto

Nadzienie

Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasteczka z serem

ETAP 1:

Szagówki - ciasteczka z serem
Ser mielimy przez maszynkę o najmniejszych oczkach.

Ser mielimy przez maszynkę o najmniejszych oczkach.

ETAP 2:

Szagówki - ciasteczka z serem
Budyń miksujemy z masłem, cukrem i serem

Budyń mieszamy z połową mleka. Pozostałe mleko gotujemy i wlewamy zawiesinę . Gotujemy budyń. Zdejmujemy z ognia i do ciepłego dodajemy cukier, masło oraz zmielony ser. Całość miksujemy na gładką masę.

ETAP 3:

Szagówki - ciasteczka z serem
Do miski przesiać mąkę dodać pozostałe składniki.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy cukier puder, jajo , pokrojoną na kawałki margarynę , śmietanę i pokruszone drożdże. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto mikserem.

ETAP 4:

Szagówki - ciasteczka z serem
Nakładamy nadzienie i zwijamy w rulonik.

Ciasto rozwałkowujemy. Nakładamy nadzienie przy użyciu rękawa cukierniczego i zwijamy rulonik. Kroimy na male kawałeczki jak szagówki.

ETAP 5:

Szagówki - ciasteczka z serem
Wierzch smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu można polukrować ale nie jest to konieczne.