Sposób przygotowania:
Szare kluski wg przejs
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, lub w malakserze (jak na placki). Masę należy odcisnąć z nadmiaru wodu. Do tak powstałej masy dodajemy jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną , a także sól i pieprz. Masa powinna być gęsta, gęstsza niż na placki, jeśli jest nadal za rzadka, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. W sporym garnku zagotowujemy dość dużo ody (mniej więcej 3/4 wysokości garnka). Wodę solimy. Ciasto przekłądamy na talerz lub deskę do krojenia i za pomocą łyżeczki wrzucamy niebyt duze kluski. Łyżkę za każdym razem moczymy we wrzątku, dzięki czemu masa będzie lepiej odrywala się od łyżeczki. Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je jeszcze około 10 minut, po czym wyjmujemy je i odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i pokrojoną kiełbasę (lub boczek). Okraszamy tym nasze kluseczki.