darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Szarlotka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Upieczoną szarlotkę posypać przez sitko cukrem pudrem i pokrajać na porcje.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Antonówki umyć, pokrajać na ćwiartki, wykrajać gniazda nasienne, wrzucić do rondla, podlać niewielką ilością wrzącej wody,rozgotować. W przypadku użycia renet należy je.obrać ze skórek. Do rozgotowanych jabłek dodać cukier (20 — 25 dkg) i utłuczoną wanilię. Wymieszać, ostudzić, zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i cukier, wymieszać dokładnie, najlepiej siekając nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę oraz utłuczoną wanilię i szybko zagnieść. Przygotowane ciasto zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć, podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze. Powierzchnię ciasta posypać równomiernie tartą bułką a następnie wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta, ostrożnie przenieść (najlepiej przenosić placek owinięty na wałku) i przykryć nim jabłka. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Upieczoną szarlotkę posypać przez sitko cukrem pudrem i pokrajać na porcje.