madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szarlotka idealna na jesienne popołudnia.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek antonówek
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatamy. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie 1/4 część ciasta odkładamy do zamrażalnika, a resztę ciasta wkładamy do chłodziarki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Na spód ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z chłodziarki. Na starte ciasto wykładamy masę jabłkową, a na masę jabłkową ścieramy ciasto z zamrażalnika. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.