Sposób przygotowania:
Szarlotka
Posiekac mąkę z masłem, dodac cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i odstawic do lodówki na minimum 30 min. Ja wylepiłam tortownicę od razu 2/3 ciasta, a 1/3 wstawiłam do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) z ciastem - do lodówki. 2/3 jabłek pokric w średnią kostkę, resztę zetrzyc na grubej tarce. Przesypac cukrem i cynamonem, dodac sparzone rodzynki i odstawic na ok 30 min. Po tym czasie odciśnac sok z jabłek i wyłożyc je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugniesć. Pozostałe ciasto (z zamrażarki) zetrzyc na grubej tarce na wierzch. Wstawic na ok godzinę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C . Po przestudzeniu posypac cukrem pudrem.