bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka - oznaka jesieni.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 500g mąki
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • ok 6-8 jabłek, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Posiekac mąkę z masłem, dodac cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrobić zwartą kulę i odstawic do lodówki na minimum 30 min. Ja wylepiłam tortownicę od razu 2/3 ciasta, a 1/3 wstawiłam do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) z ciastem - do lodówki. 2/3 jabłek pokric w średnią kostkę, resztę zetrzyc na grubej tarce. Przesypac cukrem i cynamonem, dodac sparzone rodzynki i odstawic na ok 30 min. Po tym czasie odciśnac sok z jabłek i wyłożyc je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugniesć. Pozostałe ciasto (z zamrażarki) zetrzyc na grubej tarce na wierzch. Wstawic na ok godzinę do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C . Po przestudzeniu posypac cukrem pudrem.