rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotować składniki na szarlotkę.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 25 dag margaryny
  • budyń waniliowy
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Mąkę posiekać z margaryną, dodać ½ porcji cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i wyrobić ciasto.Prostokątną duża bache posmarować tłuszczem i rozłożyć w niej ¾ ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao i odlozyc na kruszonkę.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie dodać budyń w proszku i wymieszać.Na cieście rozłożyć pokrojone w kostki jabłuszka, ubitą pianę z bialek, a na wierzch kruszonkę z odlozonego ciasta.Piec około 45 minut w temperaturze 160 st C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.