kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

nie ma chyba osoby, która zrezygnowałaby z spróbowania szarlotki

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • 50 dag mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag cukru
  • Cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • Duży słoik jabłek
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Następnie posiekać z masłem. Jaja roztrzepać ze śmietaną i wlać do miski z mąką. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną starannie wylepić dno foremki druga zaś włożyć najlepiej do zamrażalnika. Pierwszą wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 10 minut. gdy ciasto lekko wystygnie ułożyć na nim jabłka. Często dodaję do nich łyżeczkę cynamonu. Pokruszyć pozostałą częścią ciasta. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.