Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szarlotka to ulubione ciasto mojego męża

Szarlotka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka

 

  • 0,5 kg mąka
  • 5 szt żółtka
  • 2 łyżki proszek do pieczenia
  • 0,5 szkl cukier
  • 1 kost margaryna
  • 1 opak galaretka cytrynowa
  • 1.5 kg jabłka pokrojone
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka
CIASTO: Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie jedną cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Szarlotka
przygotowane z podanych składników ciasto kruche, podzielone na 2 części
Szarlotka
ciasto zostało lekko podpieczone, na ciasto zostało wyłożone nadzienie jabłkowe