Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Szarlotka 4.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobrze smakuje na ciepło z lodami waniliowymi

Szarlotka 4.

Składniki:

Szarlotka 4.

 

  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1całe jajko
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • łyżeczki proszku do pieczenia mąki tyle ile zabierze ciasto, ja daje 3 i pół szkl.
  • 1 i 1/2 kg winnych jabłek

Sposób przygotowania:

Szarlotka 4.
Mąkę i masło posiekać nożem , dodać pozostałe składniki zagnieść kruche ciasto , włożyć do lodówki Jabłka obrać , pokroić w kostkę , dodać cynamon i cukier do smaku , wymieszać . Ciasto podzielić na dwie części , jedną część wyłożyć do formy , na ciasto rozłożyć równo jabłka , przykryć drugą częścią ciasta i nakłuć widelcem . Ciasto piec oko. 40 minut w 175 *C Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem