Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szarlotka 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 307

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i

Szarlotka 4

Składniki:

Szarlotka 4

 

  • 5-6 dużych jabłek
  • 1 szklanka cukru 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 łyżki dżemu (morelowy, wiśniowy,
  • rodzynek sok i skórka otarta z cytryny sól tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Szarlotka 4
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do jabłek razem z dżemem, rodzynkami i oliwą, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 45 minut.