gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Szarlotka 60

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie.

Szarlotka 60 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka 60

 

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 jabłek

Sposób przygotowania:

Szarlotka 60
Mąkę z margaryną posiekać nożem, Żółtka, cukier i cukier waniliowym roztrzepać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić na około 30 minut do lodówki. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i rozłożyć jabłka. Przykryć drugim ciastem. Piec w temperaturze 200 przez 30 minut. Gotową jeszcze ciepłą szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka 60
Ze składników zarabiamy ciasto schłodzimy
Szarlotka 60
Na jedną część ciasta rozkładamy starte jabłka
Szarlotka 60
Na wierzch jabłek rozkładamy drugą część ciasta
Szarlotka 60
Upieczony ciepły placek posypujemy cukrem pudrem