eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Szarlotka Eli-do góry nogami-mała blacha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna szrlotka,odwrócona,do góry nogami.

Szarlotka Eli-do góry nogami-mała blacha

Składniki:

Szarlotka Eli-do góry nogami-mała blacha

 

  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon mielony według gustu
  • 1kg jabłek(może być więcej)
  • margaryna do wysmarowania,pergamin

Sposób przygotowania:

Szarlotka Eli-do góry nogami-mała blacha
Blaszkę wyłożyć wysmarowanym pergaminem,wysypać równomiernie 1/4 szklanki cukru,wyłożyć drobno pokrojone jabłka,posypać cynamonem i włożyć na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopno C.żeby się podpiekły(czas zależy od rodzaju jabłek).Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej,dobrze wymieszać i wylać na gorące jabłka.Piec w temp.180 stopni C.przez 20-25 minut.Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto wyłożyć"do góry nogami" na czystą ściereczkę ułożoną na kratce do ciasta i zostawić do ostygnięcia.Smacznego!