sdg

sdg

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Szarlotka expresowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

dla niecierpliwych łakomczuchów:)

Szarlotka expresowa

Składniki:

Szarlotka expresowa

 

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka grysiku
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 kostka masła

Sposób przygotowania:

Szarlotka expresowa
Wszystkie sypkie składniki tj.: cukier, mąkę, grysik, cynamon i proszek do pieczenia mieszamy w naczyniu. Połączone składniki wsypujemy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę średniej wielkości. Na górze układamy wcześniej obrane i pokrojone na plastry jabłka. Należy sypkie ciasto równomiernie przykryć warstwą jabłek. W końcowym etapie kroimy dobrze schłodzone masło na cienkie plasterki i układamy na warstwie jabłek. Pieczemy w piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Jabłka można zastąpić również musem jabłkowym, wtedy ciasto jest bardziej "mokre". Polecam na ciepło z bitą śmietaną i truskawkami - w sezonie :) Pychotka!