dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Szarlotka jesienna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne ciast na niedzielne popołudnie

Szarlotka jesienna

Składniki:

Szarlotka jesienna

 

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka jesienna
Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wyrabiamy ciasto.Wstawiamy do lodówki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,odciskamy sok i mieszamy z cukrem waniliowym i bułką tartą, rozwałkowujemy połowę ciasta i przekładamy na wysmarowaną blachę.Wykładamy starte jabłka,przykrywamy drugą polowa rozwałkowanego ciasta,które nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach C. Jeszcze ciepłą szarlotkę kroimy na porcje i obok każdej kładziemy po 2 kulki lodów śmietankowych Smacznego.