Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkamiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem,amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem. Dodać żółtka,jajko,śmietanę, szczyptę soli,cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy z cynamonem i cukrem ( gdyby były jabłka zbyt soczyste to lekko wynieść z nadmiaru soku).
Wałkowanie ciasta:
Najpierw wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy pierwszą część ciasta. Wykładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ciasto bułką tartą. Wykładamy równą warstwą przygotowanych jabłek.
Etap końcowy:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy drugą część ciasta. Wykładamy ciasto za pomocą wałka na warstwę jabłek. Dociskamy ciasto . Następnie za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta roztrzepanym białkiem.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane już ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.50 -55 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i lekko studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.