Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 470]

Ciasto z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis dostałam od teściowej kilkanaście lat temu. Ciasto jest kruche i bardzo smaczne z mocnym wyrazistym smakiem jabłek z cynamonem. Dodatkowym plusem jest to że ciasto można szybko wykonać a do tego jest tanie.

Ciasto z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z jabłkami

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki amoniaku
  • 1 cukier waniliowy

na nadzienie:

dodatkowo:

  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 białko
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

Ciasto z jabłkami
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i podzielić na 2 części

Mąkę przesiać z cukrem pudrem,amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Posiekać z masłem. Dodać żółtka,jajko,śmietanę, szczyptę soli,cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części.

Przygotowanie jabłek:

Ciasto z jabłkami
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki

Jabłka myjemy i obieramy. Przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy z cynamonem i cukrem ( gdyby były jabłka zbyt soczyste to lekko wynieść z nadmiaru soku).

Wałkowanie ciasta:

Ciasto z jabłkami
Na ciasto w blaszce posypane bułką tartą wykładamy jabłka

Najpierw wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy pierwszą część ciasta. Wykładamy ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy ciasto bułką tartą. Wykładamy równą warstwą przygotowanych jabłek.

Etap końcowy:

Ciasto z jabłkami
Przygotowane ciasto nakładamy za pomocą widelca

Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy drugą część ciasta. Wykładamy ciasto za pomocą wałka na warstwę jabłek. Dociskamy ciasto . Następnie za pomocą widelca nakłuwamy ciasto. Smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta roztrzepanym białkiem.

Pieczenie ciasta:

Ciasto z jabłkami
Upieczone ciasto wyciągamy ostrożnie z blaszki i studzimy

Przygotowane już ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.50 -55 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i lekko studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.