Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Szarlotka królewska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciacho, polecam wszystkim do kawki

Szarlotka królewska

Składniki:

Szarlotka królewska

 

  • CIASTO
  • 5 szt jajka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3 łyżki cukier
  • 6 łyżek mąka
  • Nadzienie
  • 1,5 kg jabłka
  • 2 łyżeczki cukier
  • 1 opak galaretka cytrynowa
  • Krem
  • 1 opak budyń cytrynowy
  • 1/2 l mleko
  • 250 g masło
  • 1 szkl cukru
  • Polewa czekoladowa
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka woda
  • 0,5 kost margaryna
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka królewska
Biszkopt:
Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki cukru potem żółtka, delikatnie mieszając wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto piec ok. 30 minut w 175 stop.

Jabłka:
Jabłka obrać,pokroić w ósemki, dodać 2 łyżeczki cukru przesmażyć. Do przesmażonych jabłek dodać galaretkę wymieszać, nie gotować.

Krem:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć ze szklanką cukru na gładką masę i dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Polewa:
Margarynę, 4 łyżki cukru, 1 łyżka wody i kakao.
Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować) ciągle mieszając.