Sposób przygotowania:
Szarlotka Królewska
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z kasią. Dodać żółtka, cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić wszystkie części, zawinąć w folie każdą oddzielnie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy posmarowanej margaryną i wysypać bułka tartą. Jabłka zetrzeć a następnie rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania po trochu dodać cukier. Nałożyć na ciasto. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec ok. 1 godziny w piekarniku w temp. 170 stopni.