Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Szarlotka Królewska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto Szarlotka Królewska

Szarlotka Królewska

Składniki:

Szarlotka Królewska

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka Kasi
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 1 kg jabłek
  • cynamon do posypania
  • Piana:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka Królewska
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, a następnie posiekać z kasią. Dodać żółtka, cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić wszystkie części, zawinąć w folie każdą oddzielnie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do przygotowanej wcześniej formy posmarowanej margaryną i wysypać bułka tartą. Jabłka zetrzeć a następnie rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania po trochu dodać cukier. Nałożyć na ciasto. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec ok. 1 godziny w piekarniku w temp. 170 stopni.