Sposób przygotowania:
Szarlotka królewska
Ciasto: wszystkie składniki przekładamy do miski (oprócz kakao) i zagniatamy ciasto,następnie dzielimy na 2 części,do jednej dajemy kakao i zagniatamy.Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny,do schłodzenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
Piana: białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia,na koniec dodajemy kisiel i dokładnie ubijamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem lub margaryną,oprószamy bułką tartą. Jasne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy,nakłuwamy widelcem,następnie nakładamy starte jabłka i oprószamy cynamonem.Na jabłka nakładamy pianę.Na pianę ciemne ciasto ,które należy skubać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Jeżeli jabłka mamy zbyt kwaśne możemy je posypać cukrem.
Piana: białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia,na koniec dodajemy kisiel i dokładnie ubijamy.
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem lub margaryną,oprószamy bułką tartą. Jasne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy,nakłuwamy widelcem,następnie nakładamy starte jabłka i oprószamy cynamonem.Na jabłka nakładamy pianę.Na pianę ciemne ciasto ,które należy skubać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Jeżeli jabłka mamy zbyt kwaśne możemy je posypać cukrem.