Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Szarlotka królewska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto ,które piekłam już wiele razy.Pachnące jabłkami i cynamonem z lekko cytrynową pianką.Do tego ciasto możemy użyć dowolnego smaku kisielu.

Szarlotka królewska Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka królewska

 

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki masła lub margaryny (12,5 dag )
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Piana:
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 dowolny kisiel ( u mnie cytrynowy)
  • Jabłka:
  • pół kilo jabłek
  • cynamon
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka królewska
Ciasto: wszystkie składniki przekładamy do miski (oprócz kakao) i zagniatamy ciasto,następnie dzielimy na 2 części,do jednej dajemy kakao i zagniatamy.Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny,do schłodzenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.

Piana: białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia,na koniec dodajemy kisiel i dokładnie ubijamy.

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem lub margaryną,oprószamy bułką tartą. Jasne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy,nakłuwamy widelcem,następnie nakładamy starte jabłka i oprószamy cynamonem.Na jabłka nakładamy pianę.Na pianę ciemne ciasto ,które należy skubać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Jeżeli jabłka mamy zbyt kwaśne możemy je posypać cukrem.
Szarlotka królewska
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Szarlotka królewska
Jabłka ścieramy na tarce i układamy na cieście.
Szarlotka królewska
Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika.