iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1184]

Biszkoptowy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Czego jak czego, ale jabłek o tej porze roku mamy dostatek i możemy przygotować z nich pyszne i bardzo łatwe ciasto.

Biszkoptowy jabłecznik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkoptowy jabłecznik

 

  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 opakowanie żelatyny-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy jabłecznik
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka i wymieszać z cukrem, następnie postawić na palniku i zagotować po zagotowaniu wyłączyć gaz, a do gorących jabłek wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Upieczony biszkopt wystudzić i posmarować po wierzchu gęstniejącą masą z jabłek na jabłka wyłożyć bitą śmietanę ubitą z dodatkiem cukru pudru i żelatyny przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu, ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, przed podaniem ciasto ozdobić wiórkami z czekolady. Do przygotowania tego ciasta ja użyłam troszkę więcej śmietany, ale 1/2 litra jest wystarczającą ilością.
Biszkoptowy jabłecznik
Po upieczeniu biszkopt odstawić do wystudzenia.
Biszkoptowy jabłecznik
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Biszkoptowy jabłecznik
Na masę z jabłek wyłożyć cała ubitą śmietanę.