Sposób przygotowania:
Biszkoptowy jabłecznik
Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto, piec w temp.180 st około 25 minut.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, przełożyć do garnka i wymieszać z cukrem, następnie postawić na palniku i zagotować po zagotowaniu wyłączyć gaz, a do gorących jabłek wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia. Upieczony biszkopt wystudzić i posmarować po wierzchu gęstniejącą masą z jabłek na jabłka wyłożyć bitą śmietanę ubitą z dodatkiem cukru pudru i żelatyny przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu, ciasto odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, przed podaniem ciasto ozdobić wiórkami z czekolady. Do przygotowania tego ciasta ja użyłam troszkę więcej śmietany, ale 1/2 litra jest wystarczającą ilością.