Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Szarlotka kukurydziana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciekawa odmiana od tradycyjnej szarlotki, z płatków kukurydzianych z dodatkiem mąki kukurydzianej. Bezglutenowa, jeśli kupimy niezanieczyszczone płatki.

Szarlotka kukurydziana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka kukurydziana

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka kukurydziana
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z musem i cynamonem. Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem. Dodać płatki kukurydziane i dokładnie całość wymieszać. 1/3 mieszanki odłożyć. Do 2/3 dosypać mąkę kukurydzianą. Wymieszać dokładnie. Formę 20x20cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć płatki z mąką, ugnieść, wyrównać.

Na spodzie rozprowadzić masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wysypać odłożone płatki (1/3). Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. 
Szarlotka kukurydziana
płatki kukurydziane wymieszać z masłem i cukrem
Szarlotka kukurydziana
część mieszanki odłożyć, do większej części dodać mąkę
Szarlotka kukurydziana
jabłka zetrzeć na tarce, wymieszać z musem
Szarlotka kukurydziana
większą część masy wyłożyć na spód, dodać jabłka, posypać resztą masy