Sposób przygotowania:
Szarlotka wiedeńska
Mąkę, proszek i cukier waniliowy mieszam w jednym naczyniu, w drugim zaś mieszam śmietanę, żółtka i cukier , wlewam mokre do suchych, mieszam dodaję wiórki masła i szybko zagniatam kruche ciasto. Dzielę na dwie części, jedną rozwałkowuję na szerokość blaszki, przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypuje kaszką kukurydzianą. Jabłka obieram, połowę ścieram na tarce jarzynowej i wykładam na ciasto, posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Resztę jabłek kroje na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną do góry na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Rozwałkowuję drugą cześć ciasta, przykrywam jabłka, piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę przez 20 min, aż się lekko zrumieni. Upieczone,. wyjmuję , posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam by wystygło.