luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Szarlotka wiedeńska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto, które przyciąga wzrok i kusi aromatem, to szarlotka z cynamonem :) Polecam, bo jest niesamowicie smaczna !!!

Szarlotka wiedeńska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka wiedeńska

 

  • Ciasto kruche:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 kostki masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka wiedeńska
Mąkę, proszek i cukier waniliowy mieszam w jednym naczyniu, w drugim zaś mieszam śmietanę, żółtka i cukier , wlewam mokre do suchych, mieszam dodaję wiórki masła i szybko zagniatam kruche ciasto. Dzielę na dwie części, jedną rozwałkowuję na szerokość blaszki, przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypuje kaszką kukurydzianą. Jabłka obieram, połowę ścieram na tarce jarzynowej i wykładam na ciasto, posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Resztę jabłek kroje na połowy, usuwam gniazda nasienne i układam wypukłą stroną do góry na startych jabłkach, ponownie posypuję cukrem pudrem i cynamonem. Rozwałkowuję drugą cześć ciasta, przykrywam jabłka, piekarnik nagrzewam do 200°C i piekę przez 20 min, aż się lekko zrumieni. Upieczone,. wyjmuję , posypuję po wierzchu cukrem pudrem i odstawiam by wystygło.
Szarlotka wiedeńska
Połowę kruchego ciasta rozwałkowuję na spód blaszki.
Szarlotka wiedeńska
Posypuję kaszką kukurydzianą by wchłonęła nadmiar soku z jabłek.
Szarlotka wiedeńska
Połowę jabłek ścieram na tarce bezpośrednio na ciasto i posypuję cukrem pudrem z cynamonem.
Szarlotka wiedeńska
Układam połówki jabłek i przykrywam pozostałym ciastem