BloomOfYouth

BloomOfYouth

Kucharz
[Przepisów: 3]

Szarlotka Mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa szarlotka z jabłkami

Szarlotka Mamy

Składniki:

Szarlotka Mamy

 

  • 6 jaj
  • 300g cukru
  • margaryna (np. Kasia)
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zapach migdałowy
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • jabłka (obrane i wydrążone pokrojone w grubsze paski)

Sposób przygotowania:

Szarlotka Mamy
Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać ze sobą: 6 żółtek, 300g cukru, margaryna, 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jeżeli masa wyszła gęsta, dodać odrobinę mleka.

Następnie do 6 białek wsypać odrobinę soli, ubić aż do puszystości. Pianę dodać do masy, dodać zapachu migdałowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać do blachy. Ułożyć jabłka, wszystko posypać cynamonem i cukrem waniliowym.

Piec przez 45min. w temperaturze 200 stopni celsjusza.