Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Szarlotka na cienkim cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szarlotka na cieniutkim cieście z dużą ilością jabłek.

Szarlotka na cienkim cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na cienkim cieście

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na cienkim cieście
Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, usunać nasiona i pokroic w plasterki. Jabłka przełożyć do garnka i zasypać cukrem, dodać 1-2 łyżeczki cynamonu i przesmażyć kilka minut aż zmiękną. Ciasto rozwłakować podsypując je mąką, wyłożyć nim foremkę do tarty, obsypać powierzchnię bułką tartą. Wyłożyć plasterki przesmażonych jabłek (można je ułożyć lub po prostu wyrównać) Piec ok. 50-55 min. w 180st. C.
Szarlotka na cienkim cieście
Jabłka pokroić w plasterki i przesmażyć z cukrem.
Szarlotka na cienkim cieście
Powierzchnię ciasta wysypać bułką tartą.
Szarlotka na cienkim cieście
Jabłka rozłożyć równomiernie na cieście.
Szarlotka na cienkim cieście
Ciasto gdyby było za kwaśne posypać po pokrojeniu cukrem pudrem.