Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym cieście
Żółtka umieść w misce i przesiej do nich cukier puder. Ucieraj. Następnie dodaj śmietanę i ucieraj. Później masę jajeczno - cukrową ucieraj razem z przesianą mąką. Do miseczki dodaj posiekaną margarynę i zagnieć jednolite ciasto. 1/3 ciasta odłóż na bok, a resztę ciasta rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy na tartę i po nakłuwaj widelcem. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj razem z cynamonem. Na ciasto wyłóż jabłka i dokładnie rozsmaruj. Pozostawione wcześniej ciasto rozwałkuj i pokrój na cienkie paseczki. Układaj je w kratę na rozsmarowanych jabłkach. Ciasto piecz około 30 minut, do momentu, aż kratka na wierzchu ciasta będzie złoto - brązowa. Smacznego.