femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Szarlotka na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna słodka szarlotka z wyczuwalną nutą aromatycznego cynamonu... Pyszny dodatek do czarnej mocnej kawy ;)

Szarlotka na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście
Żółtka umieść w misce i przesiej do nich cukier puder. Ucieraj. Następnie dodaj śmietanę i ucieraj. Później masę jajeczno - cukrową ucieraj razem z przesianą mąką. Do miseczki dodaj posiekaną margarynę i zagnieć jednolite ciasto. 1/3 ciasta odłóż na bok, a resztę ciasta rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy na tartę i po nakłuwaj widelcem. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj razem z cynamonem. Na ciasto wyłóż jabłka i dokładnie rozsmaruj. Pozostawione wcześniej ciasto rozwałkuj i pokrój na cienkie paseczki. Układaj je w kratę na rozsmarowanych jabłkach. Ciasto piecz około 30 minut, do momentu, aż kratka na wierzchu ciasta będzie złoto - brązowa. Smacznego.
Szarlotka na kruchym cieście
Etap 1 : żółtka utrzyj razem z cukrem pudrem.
Szarlotka na kruchym cieście
Etap 2 : do masy jajowo - cukrowej dodaj śmietanę.
Szarlotka na kruchym cieście
Etap 3 : wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto.
Szarlotka na kruchym cieście
Etap 4 : na jabłkach układaj krateczkę z ciasta.