Sposób przygotowania:
Szarlotka na niedzielę
Posiekać mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicy. Dodać schłodzony tłuszcz, przesiany cukier puder. Wszystko siekać nożem do chwili, gdy nie będzie wyczuwalnych grudek. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, ale nie wyrabiać. Ciasto włożyć do schłodzenia do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W minimalnej ilości wody ogrzać jabłka mieszając aż nieco zmiękną i woda z nich odparuje. I następnie je wystudzić. Ciasto wyciągnąć z lodówki i większą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę lekko natłuszczoną i obsypaną mąką. Ciasto powinno mieć około 1 cm grubości i wystawać na boki blachy. Na ciasto rozłożyć wcześniej wystudzone jabłka a następnie przykryć cienko rozwałkowanym ciastem, które pozostało. W kilku miejscach nakłuć ciasto widelcem. Piec w bardzo rozgrzanym piekarniku do lekkiego zarumienienia . Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Krajać w dość duże kwadraty. Smacznego :)