Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Szarlotka na orzechowym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jabłka i orzechy włoskie to dla mnie świetne połączenie. Jabłka dają słodycz przełamaną kwaskowatością - orzechy cierpkość i chrupkość

Szarlotka na orzechowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na orzechowym cieście

 

  • ok. 2 kg jabłek- u mnie Champion
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • cukier do smaku - u mnie jakieś 3 łyżki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 opakowania kisielu jabłkowego
  • CIASTO - 180 g posiekanych dość drobno orzechów włoskich
  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru drobnego
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 200 g masła albo margaryny
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Szarlotka na orzechowym cieście
JABŁKA - jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam do dużego garnka, dodałam sok i skórkę z cytryny oraz cukier, dusiłam ok. 15 minut aż straciły surowość - trzeba spróbować i ew. dosłodzić sobie wedle gustu. Wystudziłam je zupełnie i dodałam bułkę tartą oraz kisiel - dokładnie wymieszałam. CIASTO - do miski wsypałam orzechy, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam zimny tłuszcz i roztarłam rękami jakbym robiłam kruszonkę. Gdy nie było już widocznych grudek masła dodałam żółtka i zagniotłam ciasto - zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę. Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm, wyłożyłam ją arkuszem papieru do pieczenia. Dno i boki do samej góry wylepiłam ciastem pomagając sobie łyżką bo ciasto trochę się kleiło. Ok. 1/5, może nawet mniej, zostawiłam na kruszonkę. Do tak przygotowanej formy nałożyłam masę jabłeczną i wierzch posypałam resztą pokruszonego ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu trzeba całkowicie wystudzić ciasto bo inaczej jabłka wypłyną podczas krojenia. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka na orzechowym cieście
Gdy nie było już widocznych grudek masła dodałam żółtka i zagniotłam ciasto - zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę.
Szarlotka na orzechowym cieście
Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm, wyłożyłam ją arkuszem papieru do pieczenia. Dno i boki do samej góry wylepiłam ciastem pomagając sobie łyżką bo ciasto trochę się kleiło.
Szarlotka na orzechowym cieście
ususzone jabłka wystudziłam zupełnie i dodałam bułkę tartą oraz kisiel - dokładnie wymieszałam.
Szarlotka na orzechowym cieście
do formy wylepionej ciastem nałożyłam masę jabłeczną i wierzch posypałam resztą pokruszonego ciasta.