Szarlotka Pani domu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

nietypowa szarlotka prawdziwej gospodyni

Szarlotka Pani domu

Składniki:

Szarlotka Pani domu

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 1/2 kostki "palmy"
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • olejek rumowy
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 kg jabłek
  • rodzynki
  • Polewa:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • orzechy
  • konfitura z róży
  • 1 białko
  • 1/5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka Pani domu
Przygotowanie: Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier,olejek rumowy i wrzącą wodę.Zarobić ciasto nożem,a następnie zagnieść ręką i wstawić na 1 godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto rozgnieść na blasze i podpiec w temp.200s.c około 20 minut.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne,poszatkować,wsypać garść rodzynków.Przyrządzić polewę: żółtko utrzeć z cukrem,dodać posiekane orzechy i konfiturę,wymieszać.Białko ubić z cukrem na pianę.Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka,rozsmarować na nich utarte żółtko,a wierzch pokryć pianą.Piec w temp.200.sc. aż masa się zetnie.