mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Szarlotka polska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szarlotkę stanowi kruchy spód, nadzienie z prażonych jabłek z cynamonem i cukrem oraz chrupiąca kruszonka. Proste, a jakże smaczne ciasto :)

Szarlotka polska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka polska

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2-3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka spirytusu
  • sody na końcu noża
  • trochę letniej wody (ok. 2 łyżek)
  • odrobinę soli (ok. 1/4 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka polska
Z wyżej wymienionych składników zagniatam szybko kruche ciasto. Najpierw zagniatam ciasto bez wody, po czym dodaję jej po trochu. Ciasto dzielę na dwie części i wkładam na 1 godzinę do lodówki. Jabłka myję, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ćwiartki. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję jabłka, chwilę smażę ciągle mieszając. Wsypuję cukier i przyprawy. Duszę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawiam do ostudzenia. Formę na tartę o średnicy 28 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Spód wylepiam połową ciasta i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190*C na ok. 10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika. Na podpieczony spód wykładam jabłka. Resztę ciasta ścieram na dużych oczkach tarki na jabłka. Wstawiam do piekarnika i piekę jeszcze 40 minut. Upieczoną szarlotkę studzę, oprószam cukrem pudrem.
Szarlotka polska
W misce zagniatam szybko składniki na kruche ciasto
Szarlotka polska
Spód formy wylepiam połową ciasta, nakłuwam
Szarlotka polska
Jabłka obieram, kroję w cząstki i podsmażam
Szarlotka polska
Na ciasto kładę uprażone jabłka, posypuję resztą ciasta