Sposób przygotowania:
Szarlotka polska
Z wyżej wymienionych składników zagniatam szybko kruche ciasto. Najpierw zagniatam ciasto bez wody, po czym dodaję jej po trochu. Ciasto dzielę na dwie części i wkładam na 1 godzinę do lodówki. Jabłka myję, obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ćwiartki. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję jabłka, chwilę smażę ciągle mieszając. Wsypuję cukier i przyprawy. Duszę, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawiam do ostudzenia. Formę na tartę o średnicy 28 cm smaruję masłem i wysypuję mąką. Spód wylepiam połową ciasta i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190*C na ok. 10 minut. Ciasto wyjmuję z piekarnika. Na podpieczony spód wykładam jabłka. Resztę ciasta ścieram na dużych oczkach tarki na jabłka. Wstawiam do piekarnika i piekę jeszcze 40 minut. Upieczoną szarlotkę studzę, oprószam cukrem pudrem.