Sposób przygotowania:
Szarlotka rozpływająca się w ustach
Z podanych składników zagnieść ciasto(,białka zostawiamy do bezy) podzielić na dwie części,jedną mniejszą. Mniejszą zamrozić,blaszkę o wymiarach 28x24 cm ,wysmarować lekko tłuszczem,wylepić blaszkę ciastem,nakłuć widelcem. Jabłka i gruszki cienko obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,wrzucić do garnka,podlać wodą,dusić 15 min. Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy,wystudzić. Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto,pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli(białka mają być zimne przed ubiciem) pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu dodać kisiele jabłkowe,wyłożyć bezę na ciasto. Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę. Piec w 180°C około 50-55 min. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego
msewka
anullka7
Dodam jeszcze kilka zdjęć tej szarlotki na forum:),mam teraz czas ,bo do szkoły idę w poniedziałek:) jestem chora.
BEEA123
jovi
Pyza
Babciagramolka
hoffija44
Natala1210
Sarenka
Chcialam tylko zapytac o make, dodajesz pszenna czy krupczatka? Wiem, ze niektorzy chwala sobie szarlotke na krupczatce, dlatego pytam.
anullka7
Sarenko,ja dawałam zwykłą mąkę:) ale z krupczatką na pewno też będzie pyszna.
iwi69
msewka
dziubekola