anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Szarlotka rozpływająca się w ustach

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 26

Wszystkie moje szarlotki bardzo mi smakują,ale ta jest najlepsza:)polecam.

Szarlotka rozpływająca się w ustach

Składniki:

Szarlotka rozpływająca się w ustach

 

  • ciasto:
  • 3 czubate szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 6 jajek(dodajemy same żółtka)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 gram
  • margaryny kasi
  • nadzienie:
  • 6 gruszek (dałam klapsy)
  • 6 jabłek w miarę słodkich
  • 3 marchewki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki wody

 

  • dodatkowo:
  • 2 kisiele jabłkowe(żadne inne,bo ciasto straci na smaku)
  • białka które zostały od ciasta
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Szarlotka rozpływająca się w ustach
Z podanych składników zagnieść ciasto(,białka zostawiamy do bezy) podzielić na dwie części,jedną mniejszą. Mniejszą zamrozić,blaszkę o wymiarach 28x24 cm ,wysmarować lekko tłuszczem,wylepić blaszkę ciastem,nakłuć widelcem. Jabłka i gruszki cienko obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,wrzucić do garnka,podlać wodą,dusić 15 min. Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy,wystudzić. Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto,pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli(białka mają być zimne przed ubiciem) pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu dodać kisiele jabłkowe,wyłożyć bezę na ciasto. Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę. Piec w 180°C około 50-55 min. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego