jolao

jolao

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

Szarlotka sypana z masą makową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szarlotkę sypaną zna wiele osób, ale nie każdy ma chęć, by próbować różnych połączeń smakowych. Masę makową oczywiście można przygotować samemu, ale gdy nie ma na to czasu to trzeba skorzystać z gotowej masy.

Szarlotka sypana z masą makową

Składniki:

Szarlotka sypana z masą makową

Ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki cukru

Nadzienie

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża puszka masy makowej

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana z masą makową

ETAP 1:

Szarlotka sypana z masą makową
Starte jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. lekko odciskamy nadmiar soku. Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

ETAP 2:

Szarlotka sypana z masą makową
Sypkie składniki ciasta mieszamy i dzielimy na 3 części

Kaszę manną, mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części. Prostokątną formę dopieczenia smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

ETAP 3:

Szarlotka sypana z masą makową
Do przygotowanej wcześniej formy wsypujemy pierwszą część ciasta

Pierwszą część sypkich składników równomiernie wysypujemy do formy.

ETAP 4:

Szarlotka sypana z masą makową
Na pierwszą część sypkich składników wykładamy jabłka

Następnie równomiernie wykładamy połowę jabłek z cukrem i cynamonem.

ETAP 5:

Szarlotka sypana z masą makową

Na jabłka wykładamy pół puszki masy makowej (najlepiej do tego celu użyć widelca). Na masę makową wysypujemy drugą część sypkich składników. Potem kolejno jabłka, masę makową i ostatnią część sypkich składników.

ETAP 6:

Szarlotka sypana z masą makową

Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

szarlotka