Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana z masą makowąETAP 1:

Umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. lekko odciskamy nadmiar soku. Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
ETAP 2:

Kaszę manną, mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie dzielimy na 3 równe części. Prostokątną formę dopieczenia smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
ETAP 3:

Pierwszą część sypkich składników równomiernie wysypujemy do formy.
ETAP 4:

Następnie równomiernie wykładamy połowę jabłek z cukrem i cynamonem.
ETAP 5:

Na jabłka wykładamy pół puszki masy makowej (najlepiej do tego celu użyć widelca). Na masę makową wysypujemy drugą część sypkich składników. Potem kolejno jabłka, masę makową i ostatnią część sypkich składników.
ETAP 6:

Na wierzchu układamy pokrojone w małe kawałki masło lub margarynę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.