Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Tort kostki lodu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort z kostkami lodu wykonanych z galaretki w kolorze niebieskim obłożony wafelkami czekoladowymi imitujących beczkę to idealny prezent dla każdego mężczyzny.

Tort kostki lodu

Składniki:

Tort kostki lodu

na krem jagodowy:

na krem waniliowy:

na galaretkę jagodową:

  • 1 słoiczek konfitury jagodowej
  • 1 galaretka jagodowa

dodatkowo:

  • 3 krążki biszkopta czekoladowego do tortownicy średnicy 22 cm
  • 1/4 szkl. ponczu
  • 3 opakowania czekoladowych wafelków
  • wstążka niebieska do związania tortu

na kostki lodu:

  • 2 przezroczyste galaretki
  • odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania:

Tort kostki lodu

Przygotowanie galaretki jagodowej:

Tort kostki lodu
Tężejącą galaretką łączymy z konfiturą jagodową

Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką łączymy z konfiturą jagodową.

Przygotowanie kostek lodu:

Tort kostki lodu
Stężałą galaretkę kroimy w kostkę wielkości kostek lodu

2 przezroczyste galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie kroimy w kostkę wielkości kostki lodu.

Przygotowanie kremu jagodowego:

Tort kostki lodu
Ubitą śmietankę kremówkę mieszamy delikatnie z jagodami

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody.

Dobrze schłodzony serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Miksując na najwyższym obrotach wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę . Gdy śmietana jest ubita zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy letnią rozpuszczoną żelatynę.

Po ubiciu mieszamy za pomocą łyżki z jagodami.

Przełożenie tortu:

Tort kostki lodu
Przełożony tort kremem jagodowym wkładamy do lodówki na ok 2 godziny

Na spód tortownicy dajemy nasączony ponczem krążek biszkopta czekoladowego. Wykładamy tężejącą galaretkę z konfiturą jagodową. Następnie wykładamy 1/2 kremu jagodowego. Przykrywamy 2 krążkiem naponczowanego biszkopta czekoladowego.

Wykładamy pozostałym kremem jagodowym. Przykrywamy 3 krążkiem biszkopta czekoladowego. Lekko obciążany wierzch i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Przygotowanie kremu waniliowego:

Tort kostki lodu
Boki tortu obłożonego kremem waniliowym obkładamy ciasno czekoladowymi wafelkami

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrami. Wkładamy do garnka i na malutkim ogniu ciągle mieszając trzymamy tyle aż zgęstnieje prawie tak jak budyń.

Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy.

Gotowym kremem smarujemy wierzch i boki schłodzonego tortu. Następnie obkładamy boki tortu ciasno wafelkami czekoladowymi.

Etap końcowy:

Tort kostki lodu
Tort obłożony czekoladowymi wafelkami obwiązujemy niebieską wstążką

Bok tortu obłożonego wafelkami obwiązujemy niebieską wstążką dość ciasno . Wiążąc wstążkę tworzymy ozdobną kokardkę.

Na wierzchu tortu na kremie waniliowym wykładamy kostki lodu powstałe z niebieskiej galaretki. Pomiędzy kostki galaretki możemy powkładać miniaturki buteleczek z alkoholem.

Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na na kilka godzin do stężenia.


Tagi:

okazje tort