Sposób przygotowania:
Tort kostki loduPrzygotowanie galaretki jagodowej:
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką łączymy z konfiturą jagodową.
Przygotowanie kostek lodu:
2 przezroczyste galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie kroimy w kostkę wielkości kostki lodu.
Przygotowanie kremu jagodowego:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody.
Dobrze schłodzony serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Miksując na najwyższym obrotach wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę . Gdy śmietana jest ubita zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy letnią rozpuszczoną żelatynę.
Po ubiciu mieszamy za pomocą łyżki z jagodami.
Przełożenie tortu:
Na spód tortownicy dajemy nasączony ponczem krążek biszkopta czekoladowego. Wykładamy tężejącą galaretkę z konfiturą jagodową. Następnie wykładamy 1/2 kremu jagodowego. Przykrywamy 2 krążkiem naponczowanego biszkopta czekoladowego.
Wykładamy pozostałym kremem jagodowym. Przykrywamy 3 krążkiem biszkopta czekoladowego. Lekko obciążany wierzch i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie kremu waniliowego:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrami. Wkładamy do garnka i na malutkim ogniu ciągle mieszając trzymamy tyle aż zgęstnieje prawie tak jak budyń.
Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy.
Gotowym kremem smarujemy wierzch i boki schłodzonego tortu. Następnie obkładamy boki tortu ciasno wafelkami czekoladowymi.
Etap końcowy:
Bok tortu obłożonego wafelkami obwiązujemy niebieską wstążką dość ciasno . Wiążąc wstążkę tworzymy ozdobną kokardkę.
Na wierzchu tortu na kremie waniliowym wykładamy kostki lodu powstałe z niebieskiej galaretki. Pomiędzy kostki galaretki możemy powkładać miniaturki buteleczek z alkoholem.
Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na na kilka godzin do stężenia.