Sposób przygotowania:
Szarlotka ,,sypana,,
Formę (u mnie szklana) o wymiarach 32x22 cm – może być mniejsza, ale już nie większa – wysmarowałam grubo masłem. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W miseczce wymieszałam przesianą mąkę, cukier, kaszę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozsypałam w równych ilościach do trzech miseczek. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o grubych oczkach. Wymieszałam je z rodzynkami i cynamonem. Jeśli dodajemy słodkie jabłka, warto je zakwasić sokiem z cytryny. Do formy wysypałam równą warstwę sypkich składników z jednej miseczki. Na to delikatnie, małymi kupkami rozłożyłam połowę startych jabłek i rozgarnęłam je widelcem na całej powierzchni. Potem znów dałam sypkie składniki, drugą połowę jabłek i znów sypkie składniki. Na wierzchu ułożyłam plasterki masła. Moje nie było schłodzone, stąd wyszły takie dziwne kształty plasterków. Formę wstawiłam do piekarnika i piekłam około 45 minut. Ciasto powinno się zrumienić i odstawać od brzegów formy. Mnie najbardziej smakuje na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, kiedy jest chrupkie. Z czasem wilgotnieje i robi się delikatniejsze w smaku.
elzbieta8960
yola
kasiunia.1981
edytaha
bajtek
edytaha
Bajtku, musisz sobie zarezerwować kostkę 200 g. Jeśli zużyjesz mniej, to czysta oszczędność :) Wierzchnią warstwę stanowią sypkie składniki, które łączą się pod wpływem roztapiającego się masła. Kiedy robiłam to ciasto pierwszy raz, to wykorzystałam małe, ale głębokie naczynie żaroodporne i wtedy zużyłam niecałe 100 g masła.
bajtek
Dzięki za odpowiedź :O)
edytaha
Po to zadajemy pytania pod przepisami, żeby uzyskać na nie odpowiedź :) Ja w przeciwieństwie do niektórych osób jakoś nie mam problemów z odpowiadaniem :)))