Sposób przygotowania:
Szarlotka sypana
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Dodaję kaszę mannę i cukier, wszystko mieszam. Jabłka obieram, a następnie ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję cynamon i delikatnie mieszam. Formę do pieczenia smaruję masłem. Wsypuję 1/3 suchych składników, wyrównuję, przykrywam 1/2 startych jabłek. Ponownie wsypuję 1/3 suchych składników, pozostałą część jabłek i na sam koniec ostatnia część suchej mieszanki. Na górę ciasta ścieram równomiernie na tarce mocno schłodzone masło lub kroję je w cienkie plasterki i układam na cieście. (Sok z jabłek i masło połączy suche składniki!) Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. i piekę 55-60min. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Podana ilość składników jest na formę 20-22 cm, moja była większa stąd niskie ciasto.