xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka, którą wykonuje się w 15 minut, z czego 10 zajmuje obranie jabłek? To możliwe :) Znana i bardzo lubiana szarlotka sypana to idealne rozwiązanie dla leniuchów, którzy są miłośnikami ciast z jabłkami. Bez jajek, bez zagniatania, bez bałaganu

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5-2 kg jabłek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 150 g masła (mocno schłodzonego)

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Dodaję kaszę mannę i cukier, wszystko mieszam. Jabłka obieram, a następnie ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję cynamon i delikatnie mieszam. Formę do pieczenia smaruję masłem. Wsypuję 1/3 suchych składników, wyrównuję, przykrywam 1/2 startych jabłek. Ponownie wsypuję 1/3 suchych składników, pozostałą część jabłek i na sam koniec ostatnia część suchej mieszanki. Na górę ciasta ścieram równomiernie na tarce mocno schłodzone masło lub kroję je w cienkie plasterki i układam na cieście. (Sok z jabłek i masło połączy suche składniki!) Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. i piekę 55-60min. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Podana ilość składników jest na formę 20-22 cm, moja była większa stąd niskie ciasto.
Szarlotka sypana
Etap 1 Mieszam ze sobą suche składniki na ciasto
Szarlotka sypana
Etap 2 Obrane jabłka ścieram na tarce, łączę z cynamonem
Szarlotka sypana
Etap 3 Natłuszczoną blachę wysypuję 1/3 suchych skł. przykrywam połową jabłek.
Szarlotka sypana
Etap 4 Ciasto przykrywam masłem i wstawiam do piekarnika