jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Razowa szarlotka sypana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szarlotka sypana z mąką orkiszową i siemieniem lnianym z chrupiącą orzechową skorupką - pyszna i zdrowa!

Razowa szarlotka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowa szarlotka sypana

 

  • 2,5- 3 kg jabłek
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru brązowego do posypania
  • orzechy do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Razowa szarlotka sypana
Obieramy jabłka, kroimy je drobno i dusimy chwilę podlewając odrobiną wody. Studzimy. Do miski wsypujemy 1 szklankę cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Mieszamy dokładnie. Foremkę wykładamy papierem po czym rozsypujemy 1/3 sypkich składników. Wykładamy na nie połowę jabłek, oprószamy 1 łyżeczką cynamonu. Na jabłka wykładamy kolejną część składników sypkich, na które wykładamy pozostałe jabłka posypane cynamonem. Ostatnią część składników sypkich wykładamy na jabłka. Układamy na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Posypujemy górę orzechami i cukrem. Pieczemy szarlotkę w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.
Razowa szarlotka sypana
Do miski wsypujemy 1 szklankę cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Mieszamy dokładnie.
Razowa szarlotka sypana
Obieramy jabłka, kroimy je drobno i dusimy chwilę podlewając odrobiną wody. Studzimy.
Razowa szarlotka sypana
Ostatnią część składników sypkich wykładamy na jabłka.
Razowa szarlotka sypana
Pieczemy szarlotkę w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.