Sposób przygotowania:
Razowa szarlotka sypana
Obieramy jabłka, kroimy je drobno i dusimy chwilę podlewając odrobiną wody. Studzimy. Do miski wsypujemy 1 szklankę cukru, mąkę pszenna i orkiszową, proszek do pieczenia, kaszkę mannę i siemię lniane. Mieszamy dokładnie. Foremkę wykładamy papierem po czym rozsypujemy 1/3 sypkich składników. Wykładamy na nie połowę jabłek, oprószamy 1 łyżeczką cynamonu. Na jabłka wykładamy kolejną część składników sypkich, na które wykładamy pozostałe jabłka posypane cynamonem. Ostatnią część składników sypkich wykładamy na jabłka. Układamy na niej masło pokrojone w cienkie plasterki. Posypujemy górę orzechami i cukrem. Pieczemy szarlotkę w temperaturze 180 st. C. około 40 minut w zależności od grubości ciasta.
edytaha
jaNina
Edytko polecam- wyszła pyszna, już tylko taką będę piekła :)